Kort intro til TINNITUS

Tinnitus er :  Vedvarende susen eller ringen eller piben i et eller begge ører og det er lyd som andre IKKE kan høre. Ca 15 % har det.

Tinnitus forekommer oftest i et øre med dårlig hørelse i de høje klare toner, et øre med høretab.

Har du susen eller piben i ørerne kan du henvende dig til ørelægen for at få en høreprøve. 

Med høreprøven vurderer ørelægen dit høretab og ud fra dine oplysninger om tidligere støjpåvirkning planlægges eventuel yderligere undersøgelser og ørelægen kan vejlede i behandling.

Du har mulighed for selv at arbejde med din TINNITUS eller tage kontakt til  medarbejdere på HØREINSTITUTTET i Ålborg og få hjælp der.

HØREINSTITUTTET finder du her: 

 

Institut for syn og hørelse

Sofiendalsvej 91

9200 Ålborg SV

Tlf: 9764 7006

 Behandling:

 Se nedenfor 

 

TINNITUS kan behandles med FORSTÅELSE, LYD og en SMARTPHONE

Forstå: 

Tinnitus: Der er mange teorier om årsagen til tinnitus. Meget tyder på at TINNITUS er lyde eller toner, der dannes af inaktive nerveceller i hjernebarkens hørecenter. Nerverne har  "mistet deres arbejde"  da din hørelse  tog skade, der kommer ikke længere et normalt lydbillede fra høre-sneglen. De inaktive nerveceller kan ved påvirkning af nervesystemet reaktiveres og begynder i samlet flok at danne en "kunstig" lyd som er TINNITUS.

Hvorfor tinnitus opstår i et skadet øre er en anden sag, men en kendt årsag er meget høj lyd fra skud eller lignende, men også stress og anden sygdom kan tænkes.

HYPERACUSE : Man hører alle lyde for højt og især forvrænget. 50 procent af patienter med tinnitus har også HYPERACUSE: Det er hjernens fejlafkodning af lyd. Kan behandles med lydterapi sammen med eller uden tinnitus. 

TINNITUS og især hyperacuse virker  i starten meget forstyrrende og det er vigtigt at få råd og vejledning hurtigt, for at undgå tinnitus bliver alt for dominerende.

Lyd: Forskellige behandlingsmetoder:

HØREAPPARATER : Forstærker baggrundslyde og derigennem dæmpes generne fra tinnitus. Dette gælder hvis du har et  høretab og har brug for et høreapparat. Høreapparat kan desværre ikke bruges af alle med en støjskade, ørelægen kan informere nærmere ud fra din høreprøve.

MASKER: Det engelske ord for maskering.  Ved at lytte til lyde eller musik kan tinnitus overdøves. Synes jeg er godt i den første periode, man opever tinnitus.

DESENSIBILISERING: Ved at benytte en kombination af lyde med omtrent samme styrke som din tinnitus, kan hjernens opfattelse af tinnituslyden dæmpes . Hjernen "skruer ned" for følsomheden. Min favorit og den foretrukne til alle typer tinnitus og hyperacuse.

 

Du kan Behandle din egen TINNITUS:

Der kan downloades en mængde programmer til din smartphone, enten til tinnitusbehandling eller til indsovningsbesvær. Jeg har prøvet mange og fundet et godt program.

Smartphone: 

Brug din SMARTPHONE til desensibilisering: 

1:Download en app der hedder "White Noise Lite", 

2:Find lyden "white noise"  ( der findes også brown, pink, blue og violet, dette er lyd i  forskellige frekvensområder)

3: Sæt headsettet på og vælg den farve "Noise" der ligner din tinnitus mest 

4: Du skal nu skrue op for f.eks. "white noise" til du netop kan høre eller ane din tinnitus i baggrunden

5: Afprøv nu dette setup i fredelige omgivelser og helst med så monotont et lydbilled som muligt- jeg fraråder at bruge musik i baggrunden. En meget kendt og afslappende cd kan dog bruges

6: Du er nu i gang med at desensibilisere din hjerne og på sigt dæmpe tinnitus og allerbedst, give dig en vis kontrol over situationen.

Processen, som disse lyde sætter i gang i hjernen, kaldes habituering , det betyder at hjernen skal ændre funktion, skal tilpasse sig, og det tager tid. Den ambitiøse planlægger desensibilisering i en periode på 4 timer dagligt i 6 uger.   Mindre kan nok gøre det, men prøv dig frem, med et fast program dagligt i 6 uger.

Især ved samtidig HYPERACUSE kan man på få uger reducere generne betydeligt ved brug af desensibilisering.

 Når man senere føler tinnitus bliver påtrængende, starter man igen programmet, der kan bruges efter behov.

Hvordan virker desensibilisering  ?

Forestil dig at tinnitus var lysglimt i et mørkt rum, når du træner/habituerer din hjerne, svarer de desensibiliserende lyde til at du tænder lys i rummet og tinnitus "glimtene" ikke længere kan ses.

Held og lykke!

 Henrik Arentoft, ørelægenihobro.dk